TransLucid, un performance acid și, deopotrivă, tandru

imaginile apartin site-ului http://identity.education

Există spectacole de râs, altele de plâns, altele de râsu-plânsu și altele, ca cel despre care voi scrie în continuare în care râzi copios și plângi cu muci, te revolți de ai vrea să iei pe cineva la bătaie, surâzi amar și, la final, îți dai seama că ai asistat la o trecere prin istorie, nu prin cea comună cu eroi descălecători și mamele lor de ștefani cei mari ci prin istoria unor oameni care, de-a lungul timpului, au fost ignorați, criminalizați, exploatați pentru audiență, batjocoriți.

Comunitatea trans din România își spune, prin TansLucid, povestea așa cum e ea într-un performance complex, deștept, acid și deopotrivă tandru.

Colaj de emisiuni tv în care persoanele trans sunt ciudații de serviciu, asupra cărora e normal să vii cu întrebări ofensatoare, intime, pe care nici un moderator nu le-ar fi adresa vreodată unei persoane cis alternează cu calupuri de știri dintr-un viitor în care comunitatea trans are locul ei pe agenda publică ca parte a vieții noastre comune.

Desigur că există și horoscop, și Romeo și Julieta, de un comic nebun, așa cum există povestea mamelor cu copiii trans, de o sfâșietoare durere până nu intervine înțelegerea rolului părintelui în parcursul unui astfel de copil.

Debordând de umor, de o înțeleaptă punere în context și de luciditate, spectacolul omagiază acei oameni care și-au afirmat identitatea cu orice risc, citez din memorie cine are dreptul să îmi spună cum mă simt eu în corpul meu și ce să fac sau să nu fac cu el.

Nici o secundă apăsând pedala sentimentalismului lăcrimos, nici o secundă mișcând emoția grosieră, tipul de umor al spectacolului m-a dus cu gândul la umorul pur intelectual, gândit atent al Hannei Gadsby.

Felicitari echipei proiectului: ADAM/ Ada Mușat, Andrei Dinu, Andy Andreea, Arhanghela, Aron Madon, Dragoș Petrișor, Evelyn Homeghiu, Mihaela Michailov, Patrick Brăila, Paula Dunker, Raj/ Ramya & Renate Dinu
Muzică: Chlorys, Sofia Zadar, Borusiade, Teo Retegan, Admina & Alex Bălă+++

Parteneri: Centrul Replika, ADO – Artă Pentru Drepturile Omului.

Lasă un comentariu